20 март, 2009

Възстановена светиня

„За слава на Единосъщната, Животворяща и Неразделна Троица Отца Сина и Светия Дух с благословението на негово императорско величество султан Абдул Азис хан започна да се изгражда този храм… на 3 март 1869 , а беше завършена на 25 септември същата година… с дарения на българското джелебско народно общество в Одрин”.

Тези думи намираме на западната фасада на храм „Свв. Константин и Елена”, едната от двете български църкви в Одрин, която се намира в квартал „Абдурахман”, в махалата „Узункалдъръм” в югоизточната част на Одрин. Построена за по-малко от седем месеца, тя е ярко свидетелство за православната архитектура по онова време.

Тя е трикорабна псевдобазилика с разгърната площ от 600 кв. м. Изградена със смесена каменно-тухлена зидария на гевгирена конструкция, с два реда колони, дървени тавани и интериорни елементи от дървена пластика. Седемдесет икони са били монтирани на иконостаса. Емпориите са били на два ката.

Точно тази наша църква е възстановена и спасена от разрушение от многоброен екип включващ Фондацията на българските православни църкви в Турция, фирма ТОЛОС-ПРОЕСТ, реставратори от най-високо ниво, Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет, арх. Китов и много други, лично ангажирали се с това боголюбиво и народополезно дело. Храмът е възстановен напълно по старите мерки и запазили се архитектурни образци като: прозорци, первази, тавани, решетки и др. Покрива е възстановен по първоначалната геометрия на оригинала.

Интериорът е пределно изчистен, дървеният иконостас е аскетичен от към декоративни елементи, но пребогат на икони, които са разположени на три реда. Таванът е отново дървен, а подът от мрамор.

Храмът е разположен в дъното на голям двор, от север е изградена нова беседка, а за баланс от юг са поставени три камбани на същата височина. Това е наложено от факта, че църквата няма камбанария. Целият двор е заслан с плочи обградени от трева. За целият проект са изразходвани около 500 000 евро.

Другият храм в Одрин бе спасен по същия начин. С това Българската държава показа, че може да осъществи всеки проект с който се захване. Тъй да бъде и то все по-често.

Бог да благослови всички допринесли за успешния завършек на тази истинска драма.

О.Стефан


Няма коментари:

Публикуване на коментар