06 март, 2023

Светкавична любов

  


Всеизвестният израз „Любов от пръв поглед“, тук съвсем не е на място, и затова е заменен с определението назовано от потърпевшият.

По комунистическо време, малцина избрани имаха право свободно да пътешестват из странство, а редкият шанс за другите бе като празник. Та на една от гарнитурите на младежкият ни национален отбор по футбол, се паднала честа, да прославя страната ни в престижен квалификационен турнир във Финландия.

Нашето момче, назнайвало малко английски и всичките му съотборници, и технически лица от екипа, го ползвали при пазарлъците си да продадат някоя и друга бутилка коняк, ракия, водка или уиски на зажаднелите финалкаши за по 60 марки.

При един такъв, бая завързан, разговор на наше момче с угрофинско говорещо местно момиче, се намесил като преводач и нашият млад, и много надежден национал. И по неговите думи, когато погледнал момичето в очите „го тряснала светкавицата“ т е моментално поразяващата сила на истинската, непонятна и всеизпепеляваща любов. Явно тя е била точно такава и за младата финка, защото после между двамата започнала любовна кореспонденция, която прераснала в няколко визити на наша територия от явно много заинтересованата ответна страна, и завършила с готови документи за брак и емиграция във финско.

Кое е било камъчето, което е обърнало летящият към семейно щастие любовен болид, няма да гадаем.

Но от тогава, та чак до сега, нашият прекрасен младежки национал е сам самичък в компанията на надутите си с топъл въздух футболни топки.


Стефан Стефанов

06.03.2023 Чавей

Il palazzo del gatto infinito

Няма коментари:

Публикуване на коментар