11 януари, 2023

Любов от пръв поглед между поет и поетична пишеща машина

 





  

От известно време съм горд собственик на архаична пишеща машина Groma Modell N  с фабричен № 244181 и клавиатура на кирилица.

Като се има предвид, че номерацията на този модел започва от 200000, а  през 1938 г от него има вече произведен екземпляр с № 200356 то този явно е то 1940 г до 1950 когато е спрян от производство.

На гърба на механичното момиче се кипри жълта лепенка с надпис:

Генерален представитель /вносител/

Никола Лесовъ-София

Ул. Клементина 9 тел. 2 - 78 - 79

 

Ето историята ѝ:

„Мелницата на Минг“ е спомената за първи път през 1557 г. на мястото на GROMA, която сега е напълно разрушена. Тази мелница е съществувала до началото на 19 век. През 1820 г. имотът на мелницата е закупен от собственика на фабриката в Бургщат Тецнер, който преустройва сградата в мелница за вълна и я пуска в експлоатация през 1831 г. (5) От 1 август 1834 г. името на компанията е CA Tetzner & Sohn. На 1 юли 1851 г. началникът на компанията Tetzner напуска, оттегля се напълно от бизнеса и оставя предачната фабрика в Markersdorf на своя зет JH Wolf. (22) Оттогава нататък фабриката се нарича Wolfsche Wollspinnerei. През 1865 г. Густав Фридрих Гросер придобива предачната фабрика за вълна, за да управлява фабрика за плетачни машини на това място.

 

Причината за основаването на фабрика за плетачни машини със свързания магазин за игли беше текстилната индустрия тук в Саксония, която по това време непрекъснато се разширяваше. През 1869 г. фабриката е основана под името "Bach & Grosser". (3)

 

Производството на текстилни машини започва през 1875 г. На 1 март 1877 г. основателите на компанията "Bach & Grosser" се разделят по неизвестни причини. От този момент нататък Густав Фридрих Гросер е едноличен собственик на компанията.

 

От 1 март 1878 г. компанията се управлява под новото име "Maschinenfabrik GF Grosser". През 1880 г. производството е разширено, за да включва машини за навиване за плетачна и плетачна промишленост. Така фабриката е първият машинен цех за специални машини в трикотажната промишленост. Машините, произведени тук, спечелиха голяма репутация и след това бяха изнесени в много страни по света.

Нова производствена линия

По време на Първата световна война от 1914 до 1918 г. се произвеждат предимно плетачни машини, стругове и гилзи за гранати. През 1919 г. компанията започва да разработва пишещи машини. През 1924 г. името е променено на "GF Grosser Fabrik für Büromaschinen" и започва производството на пишещата машина "GROMA" (дизайнер Макс Пфау, край на производството 1950 г., 150 000 копия). Стандартните пишещи машини "GROMA" са направени изцяло от стомана и са спечелили много добра репутация по това време. Продажната цена на "GROMA" беше 420 марки. (1)

1928: малка пишеща машина (края на производството 1945),

1933: Пишеща машина "Groma S" с табулатор,

1936: пишеща машина "Groma Simplex",

1938: Пишеща машина "Klein-Groma N". (2)

След като компанията GF Grosser придобива правата за производство на малка пишеща машина, проектирана от Леополд Фердинанд Пашер през 1934 г. и го наема като главен дизайнер, започва производството на тази малка пишеща машина. (3)

След като навлиза в бизнеса с оръжия още през 1936 г., операциите се пренасочват обратно към войната и производството на оръжия през 1939 г. В годините от 1940 до 1945 г. броят на служителите нараства от 978 на 1450 в резултат на това производство. (3)

 

Основното производство по време на войната са части за самолети, двигателни валове, хидравлични помпи и валове. Освен това по това време има намалено производство на стандартни и малки пишещи машини, както и плетачни и навиващи машини. От 1943 г. GROMA произвежда и контролни части за бомбите и ракетите V1 и V2 и към края на войната наема 224 чуждестранни принудителни работници, 163 военнопленници и много наборни жени от текстилната индустрия в GROMA. (4)

През април 1946 г. са сключени договорите за изплащане на репарации на Съветския съюз под формата на текстилни машини и пишещи машини. Това направи възможно бавното връщане към планираното производство. Броят на служителите нараства до 233 до 1946 г. (3)

експортен хит

През следващите години "Gromina" беше популярен продукт на търговския панаир в Лайпциг. (7)

 

До 1952 г. работната сила се е увеличила десетократно и 53% от продукцията на фабриката е изнесена в Западна Германия, Белгия, Холандия, Франция, Италия, Дания, Финландия, Полша и Китай. (8-ми)

 

През 1953 г. името е променено отново, този път на „VEB Groma Büromaschinen Markersdorf/Chemnitztal“. През 1954 г. малката пишеща машина "Громина" струва 304 DM в кожен калъф и 276 DM с дървен калъф (16).

 

Преносимата пишеща машина "Колибри" (начало на производство през 1954 г., край на производството през 1962 г.) също е продадена на испански Мароко и Танжер през 1955 г. (9)

 

През 2006 г. този модел дори влезе в "поддържаща роля" в политическия трилър "Животът на другите": писателят Георг Драйман работи там с "Колибри", за да напише секретна статия за списание "Шпигел". Малките размери на "Колибри" позволяват машинката да се скрие под хлабавата основа на прага пред Щази. (20) (21)

 

През 1957 г. започва износът на новоразработената преносима пишеща машина "Комбина" (начало на производство 1954 г., край на производство 1960 г.). Това беше първата преносима пишеща машина в ГДР, която включваше превключване на сегменти и лесно сменяема 24 или 32 см каретка. Продуктите, произведени от "GROMA" са доставени в 85 страни през 1957 г. (10)

 

Тези преносими пишещи машини се произвеждат до началото на 60-те години. Едно от последните споменавания за това в националната преса на ГДР е на 31 януари 1961 г. във всекидневника на ГДР „Neues Deutschland“. Съответно луксозната версия на известната малка пишеща машина от типа "Колибри" е изнесена в 80 страни. Шансът човек да види една от тези пишещи машини в собствената си страна, камо ли да притежава една от тези машини, беше изключително малък.

Въпреки всички тези безспорни успехи, дните на машината са преброени и то по дигитален начин.

Но вижте какво е написал за Грома Даниел

За всеки писател си има пишеща машина. Groma се отличава с функционален стил. Въпреки, че никога няма да спечелят състезание за скорост, стабилното, премерено усещане за натискане на клавиша, заедно със смелия и отличителен шрифт, прави пишещите машини Groma чудесен избор за ценителите на прозата и поезията.

Modell N е пишеща машина за художници, със своите широки извивки и грациозни вдлъбнатини. Ако предметите притежават душа, седенето на тази машина и натискането на нейните клавиши може да промени писането ви и да повлияе на мисленето ви. Докато повечето производители на пишещи машини ценят скоростта, Groma ви кара да забавите и да обмислите думите си. Неговият обмислен дизайн води до обмислено писане. Умишлено, но не тежко.

Пишещите машини Olympia с техните пружинни ключове ви казват да ускорите. Пролет в действие! Давай по-бързо! За писатели, които работят по големи проекти, давайте. Но ако сте от типа писатели, които обичат да публикуват своя страница с поезия в Instagram, тогава вземете Groma. Шрифтът е здрав и лесно се заснема с камера на смартфон. Дори и да не си падате по саморекламата, Modell N е като вашата лична печатна преса. Навийте хубава хартия или картон и направете изкуство.

И кой освен майстор художник или архитект би проектирал лост за връщане на каретката, който идеално съответства на контурите на тялото? Не може да не се отбележат приликите между Modell N и сградата на Франк Гери. И ако обичате фън шуй, стратегически разположените червени клавиши предизвикват положителен поток от енергия. Това не е типът машина, подходяща за масовата поточна линия, нито е предназначена за машинописка, очакваща „стандартна“ офис машина. Никога няма да е толкова бързо и пъргаво. Но това не означава, че не е проектирано за съвършенство. От чертожната дъска до крайния продукт, трябва да е бил славен ден за дизайнерите на Groma, когато първата машина излезе от производствения етаж. Това е изкуство, което работи. Изкуството създава изкуството. Сър Джони Айв от Apple едва ли би могъл да се справи по-добре, за разлика от всичко, което произвеждат големите технологични компании.

Нямам какво повече да добавя, освен стихове разбира се.

Стефан Стефанов

11.01.2023 Чавей

Няма коментари:

Публикуване на коментар