22 януари, 2023

Осъзната приемственост

 


Преслав Колев с портрет на прапрадядо си иконом Стилиян Кръстев в храм "Света Троица", където той е служил дълги години.

       От скоро време към състава на църковния хор при храм „Света Троица“, се присъедини млад певец, името му е Преслав Колев. Понеже го познавам още от рождението му, ще ви запозная с него, за да разберете мотивите за този негов избор.

       По епархийска воля от 01.01.1922 г. в габровския храм „Света Троица“, е назначен за свещ. Стилиян Кръстев, който 32 години с рядко срещано усърдие и постоянство, полага всички усилия, като не жали труд, време, здраве за да прилага на дело високите християнски принципи на любов, милосърдие и грижа за нуждаещите се и обременени в живота хора.

       През 1925 г. свещ. Стилиян Кръстев е избран за председател на православното християнско братство и редовно преизбиран до 1936 г.

       Една от големите му заслуги се състои в това, че той е един от първите свещеници, който се грижи за приобщаване на детски души към Бога, за утвърждаване на православната вяра. Под негово ръководство на 26.06.1931 г. в Габрово е създадено юношеско Православно християнско дружество „Свети апостоли Петър и Павел“.

       Той създава през 1945-1946 г. в противовес на забраната в училищата за изучаване на вероучение младежко дружество „Християнче“. Отец Стилиян, открива при храма енорийско училище с 21 ученика от първи до трети клас. Въпреки забраната на инспекторите от училищата, децата ходят там с радост.

       Назначен е за Габровски архиерейски наместник на 01.01.1930 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит Филип.

       Музикалната дарба и любовта на отеца към църковното песнопение наследява синът му Кръстю Стилянов.

       Петър Проданов, родственик на свещ. Стилиян Кръстев, е записал за него:

       Поп Стилян – така му казваха габровци, беше обичан от всички, предпочитан за водосвети, служби, кръщения, венчавки. Предпочитаха го заради личното му обаяние, авторитет, певчески и риторически качества. Беше сладкодумец. Изнасял е десетки беседи по училищата, църковни празници и др.“

       В богословското училище Стилиян Кръстев получава всестранна подготовка. Свирил е на цигулка и хармониум. Всекидневно е попълвал знанията си във всички области на науката, изкуството и религията. Интересувал се е изключително много от билколечение. Имал е богата библиотека, която по негово воля през 1955 г. е подарена на девическия манастир „Свето Благовещение“.

       С дейността си по построяване на старопиталище и на Девически пансион в Габрово отец Стилиян е оставил трайни следи в съзнанието на габровци и до днес. Въпреки, че сградите вече не съществуват, хората си спомнят за този добър и сърдечен човек.

       За изключителните му заслуги към Църквата на 14.01.1947 г. митрополит Софроний го произвежда в чин свещеноиконом и му дава да носи подарения му от енориашите златен кръст.

Ето и думите на владиката:

       Ако проследим живота и дейността на иконом Стилиян Кръстев, ние ще видим, че думите са станали дела и този народен пастир е служил с ревност на Църквата и съгражданите си, той винаги се е придържал към апостолското послание: „че вяра без дела е мъртва“ /Иаков 2:20/

       Отец Стилиян се представя пред Господа на 12.02.1954 г.


Правнукът на иконом Стилиян Кръстев, Пламен Проданов заедно с музикалното си семейство.

       Но неговите наследници и до сега са силно вярващи и свързани с Църквата хора. Наследилите от него музикални дарби сега са професионални музиканти в областта на класическата музика, като тук може да упоменем правнука му Пламен Проданов, който е виден композитор, музикант и диригент с дългогодишна и успешна кариера не само в България, но и в чужбина и неговите дъщери, тръгнали по пътя на баща си, или както нашият млад герой, любители такива, славещи Бога с усладителни песнопения в храма.

       Най-новият певец в църковния хор при храма е праправнук на отец Стилиян и похвално за него, прави страница в Уикипедия за великолепния си родственик. Да пожелаем на този млад, но достатъчно осъзнат юноша да преумножи музикалното и църковното наследство на знатния си по дух род.

       Да му е пред Господа!

 

С искрена любов и възхита

О. Стефан Стефанов

22.01.2023 Габрово

Няма коментари:

Публикуване на коментар