19 февруари, 2021

Ако си нямате друго за правене

 



 

Ако няма какво друго да правите, нека си говорим за котки. Не че съм голям разбирач, но по стечение на обстоятелствата живея в къща, която само по документи се води на мое име, а истинската ѝ стопанка е жълтата ми котка и в град известен в целият свет с необикновените си котки. Не стига това, ами се оказа, че и всичките ми връзки са котешки, за което свидетелства изподраният ми от нокти гръб и многобройните ухапвания, включително на уж тайни места.

Но стига лирически отклонения, нека се захванем с темата.

Какво е котката? Тя е една: мека, топла, нежна и на вид беззащитна космата топка, кой знае защо снабдена с истински зъби и нокти. По това котката много прилича на розата. И тя е тежко въоръжена първа красавица. Но с тази разлика, че розата колкото и да се мъчи, и да се кипри не може да скрие излъчваното от нея аристократично презрение към околните видове. Докато котката не само, че ви презира и владее, но и тъй умело замаскира всичко това с непостижима гальовност, че и най-големият разбирач рано или късно се предава и попада направо под ноктите ѝ, исках да кажа под обаянието ѝ.  

Всичко, което можете да противопоставите на тази тактика се свежда до едно голямо нищо.

Защо? Защото основният и тактически прийом е да приспи вашата бдителност, и да доведе концентрацията ви до нулеви стойности. За целта котката спи до шестнадесет часа на ден и по този начин така успива и вас, че вие само като я видите  започвате да си мислите за сладка дрямка. Е там вече нямате никакъв шанс, защото котката така изпълва дрямката и сънят ви с котешко съдържание за: топлина, уют, споделяне, докосване, съпричастност, гушкане, милване и тем подобни котешки глупости, че дори в съвсем будно и трезво състояние вие започвате да се нуждаете от тях, като наркоман от поредната си доза щастие.

Е, поздравления, вие вече сте в котешкият рай, тоест тя вече ви владее изцяло.

Кой знае защо, никой до сега не се е оплакал от котката си и не я е изпъдил от къщичката, и от живота си, за разлика от жена си.

Кой знае защо!?

 

Стефан Стефанов

19.02.2021 Чавей

Il palazzo del gatto infinito

Няма коментари:

Публикуване на коментар